tisdag 23 mars 2010

Baka baka

.
Håller på att baka bröd för fullt..
Nu är plåt nr 3 i ugnen och när den är klar,
så ska fjärde och sista plåten in.








Blir vanligt matbröd. Lite som hembakta tekakor.
Har dessvärre ingen ost hemma, men skönt att ha lite bröd på lager.
Ska försöka lära mig att baka mer fullkorns nyttigt.
För detta vita är ju inte så bra i längden..








Räknar dagens bak och det är fyra plåtar
och sammanlagt fick jag det till 18 brödkakor.




Ingredienser:

En jäst
Ca 150 gr smält smör
6 dl vatten
Ca 12 dl Mjöl (dinkel är godast, men vitt går alltid bra)



Gör så här:

Ha på smöret bara lite på svag värme
sen häller ja i ca 6dl vatten ihop med smöret och smulad jäst.
I med 12dl mjöl. Godast är "Dinkel mjöl", men vanligt vitt går så klart bra.

Sen blanda, knåda ihop, gärna med fingrarna, så det blir noga!
Låt degen nu jäsa 40 min med handduk ovan. (Vädra inte under bakning)
Kavla ut som du vill ha dem, till runda plättar... o jäsa igen 30 min (med handduk över sig)



In i ugnen ca 10-12 min -
ugn ska vara på 225 grader


Sen när du tagit ut dem, så kan man bara pensla på med lite vatten



Tips!  
Tar du fram dagen efter tex, så värm lite i ugn eller micro!
Då smakar det nybakt och extra gott!
Bästa pålägget? Det är ost! Osten som smälter lite på den ljumna brödet, Mmm!

2 kommentarer:

Hemmet Är Min Borg sa...

mmm det där ser verkligen gott ut
kram

jouline sa...

Åh så gott det ser ut :) nu blev jag riktigt sugen på att baka lite själv^^ Det är ju så gott med eget hembakt bröd :)