fredag 6 november 2009

Likey like

Men åååååh!
Dom säger på Malou nu på 4an att det är kladdkakans dag imorn.
Meeeeeeee liiiiiiiiike!



Läser på recept nu och den bör bakas en dag innan servering.
Man bör låta den stå i kylen över natt... Lockar ju att baka måste jag säga!


Ingredienser till kladdkakan:

  • 100 gram smör (riktigt 80 % smör rek.)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1-2 tsk vaniljsocker (jag tycker 1,5 tsk blir lagom)
  • Smör och veteströ (till formen)
  • Florsocker till garnering (valfritt)

Så gör du kladdkakan:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. 1,5-2 liters kastrull är lagom.
  3. Tag kastrullen från plattan.
  4. Använd en vanlig matsked och rör ner först socker och sedan ägg.
    Blanda väl, men rör inte mer än nödvändigt.
  5. Blanda ner övriga ingredienser, d.v.s. mjöl, kakao och vaniljsocker.
  6. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten i formen.
    Använder du en bra silikonform till kladdkakan, så behöver formen inte smörjas.
  7. Grädda ca 20 minuter, mitt i ugnen i 175 grader.
    Vill du ha kakan extra kladdig prova att minska tiden till 18 minuter.
    Själv bakar jag denna 16 minuter i en form på 26 cm.
    Ju större form, desto lägre kaka blir det och ju kortare tid bör man grädda.
  8. Låt kakan kallna, gärna i kylskåp över natten.
    Ta ut kakan ur kylskåpet 30-60 minuter innan servering.


      

    3 kommentarer:

    Electra 225 sa...

    Ser gott ut,Bara att sätta igång och baka=)

    Josefina sa...

    Lite ingredienser som behövs bara =P
    Vore mumma att mumsa på kladdkaka, speciellt hemmagjord.
    Aldrig gjort det faktiskt!

    Tiggir sa...

    Så gott hoppas att du tar en tuga för mig också nu gumman